Svenska Spel Stryktipset Europatipset Topptipset Powerplay Oddset Bomben Matchen Måltipset Bingo Poker Lotto Keno Triss Eurojackpot
AIT: Jägersro Tis Av Masen V75: Örebro Av Flygande Holländaren V86: 11 sexor Av Leffe Pallo
 Re: handikapp
Postat av: Galoppamatören2018-06-18 17:34:19

Formtal, eller handicaptal, är ett mått på hästens visade och därmed förväntade prestationsförmåga. Ju högre handicaptal desto bättre häst, kan man säga.

I en ”löpning” startar alla hästar med lika vikt på jockeyn. Se t ex V64 avd 5 på Bro Park idag måndag.

Teoretiskt sett ska ekipagen i en ”löpning”, under den otroliga förutsättningen att de får exakt lika förmånliga lopp och håller exakt samma form som deras bedömda handicaptal, komma i mål i den ordning de har form. Högst handicaptal kommer först i mål, näst högst kommer tvåa, osv. Man brukar kalla hästen med högst ”plustal” (handicaptal-vikt) för matematisk vinnare.

Man brukar säga att 1 extra kg på ryttaren motsvarar en hästlängd på 1600 m. Skulle två hästar med samma ryttarvikt men ett kg skillnad i handicaptal mötas skulle den med högre handicaptal teoretiskt sett vinna med en längd.

Räknar man bort hästens dagsform, startboxläge, favoritunderlag, konkurrenters dagsform, felbeslut från ryttare, att hästen ätit och druckit bra och sisådär 77 saker ytterligare är det med andra ord ganska enkelt att räkna ut vem som vinner en löpning. :)

V64-6 är en ”åldersviktslöpning”.
Då startar 3-åringar med mindre vikt är 4-åringar och äldre, eftersom det vid den här tiden på året fortfarande anses att 3-åringarna inte ännu är helt utvecklade på samma sätt som 4-åriga eller äldre hästar. Det finns dock bara två viktlägen, beroende på hästens ålder.

I ett ”handikapplopp” (eller bara ”handikapp”) kan däremot vikterna variera ganska mycket. Där sätts ryttarnas vikt med målet att få alla hästar över mållinjen samtidigt. T ex kan en häst med 75 i formtal ha en ryttare som väger 55 kg, en häst med 80 i formtal ha en ryttare på 60 kg och en häst med formtal 82 har en ryttare på 62 kg. I teorin ska de då helt samtidigt passera mållinjen.

Lycka till med liret ikväll!Svara på detta inlägg:
För att kunna skriva inlägg på våra forum måste du vara medlem hos oss. Logga in med dina uppgifter uppe till höger i fönstret eller gå till sidan för registrering ifall du ännu inte är medlem.


Anv:
Lös:


 Info/registrera dig
 Glömt lösenordet?

 Besökare:371
 På chatten:0
   © 1998-2018 Travpunkten.com | Information om cookies | Kontakt: info@travpunkten.com | st medlemmar